ZWAAR WERK

In juli 2009 schreef Agnes Kant een opinie-artikel in de Volkskrant, over het verhogen van de pensioenleeftijd, hieronder de reactie van mij welke 2 dagen later als ingezonden brief geplaatst werd.

 

Met hun pleidooi voor vervroegde AOW voor mensen met zware beroepen, pleiten  de SP en de FNV feitelijk voor een staatsbonus voor bedrijven die werknemer snel verslijten.

Het zou veel logischer zijn te pleiten voor een verplichte reservering tijdens de arbeidsjaren bij deze zogenaamde zware beroepen. Wanneer het werk zo zwaar is dat een werknemer dit werk niet kan blijven doen tot de pensioengerechtigde leeftijd dan zijn de kosten van deze arbeid gewoon hoger dan bij normale beroepen. De rekening voor deze hogere arbeidskosten zou logischerwijze moeten liggen bij degene die profiteerd van deze arbeid, de werkgever.

Bij zware beroepen zijn de kosten van arbeid per arbeidsjaar gewoon hoger dan bij andere beroepen. De enige correcte wijze van handelen bij deze beroepen is dan dat de werkgever tijdens de arbeidsjaren ieder jaar geld opzij zet voor de jaren dat de werknemer niet meer in staat is te werken. Met het geld van de reservering krijgt de werknemer doorbetaald in de periode dat deze niet meer kan werken (waarmee naadloos aangesloten kan worden op het bestaande WAO-systeem).

Door de rekening van de versleten werknemer neer te leggen bij de veroorzaker van de slijtage, worden de medewerkers beloond voor de geleverde zware prestatie, en worden bedrijven optimaal gestimuleerd te stoppen met roofbouw te plegen op hun medewerkers en te zoeken naar mogelijkheden om het arbeidsleven van hun medewerkers op een gezonde wijze te verlengen.

Stop dus de onzinnige discussie over vervroegde AOW en zet in op een systeem waar werkgevers een eerlijke prijs betalen voor de gevraagde arbeid.

Aernoud Olde / Hilversum

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages en getagged met . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op ZWAAR WERK

  1. Oplettende burger zegt:

    Perfect verwoord

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s