Hilversum Verbonden krijgt invulling …

11 betrokken en actieve inwoners van Hilversum hebben een avond gesproken over hoe de verbondenheid binnen Hilversum meer vorm zou kunnen krijgen.

De algemene conclusie was vrij snel getrokken;
‘Er zijn meer dan genoeg initiatieven, maar veel initiatieven zijn onvoldoende zichtbaar’.

Hiervoor zijn meerdere oorzaken te bedenken, waarvan sommige niet op te lossen zijn. We kunnen er echter wel iets doen: we moeten de schotten die tussen de initiatieven en groepen instaan wegnemen. Dit kan door:
-1- ideeen te delen
-2- elkaar helpen zichtbaarder te worden
-3- samen te werken bij initiatieven

Het heeft geen zin om als ‘Hilversum Verbonden’ een extra platform op te richten. Wat we wel willen doen is zelf meer overzicht krijgen van welke initiatieven er allemaal zijn, en vervolgens initiatiefnemers met elkaar in contact brengen.

Eigenlijk zoals Versa Welzijn al samen met de Rabobank doet met het ‘kenniscafé’ (http://www.versawelzijn.nl/html/index.php?themaID=1349), of in de vorm van de succesvolle stadsdebatten die recent gehouden zijn over ‘architectuur’, ‘vrijwilligerswerk’, etc.

De LinkedIn-groep ‘HilversumVerbonden’ kan wel heel goed dienen als medium om deze contacten tot stand te brengen, maar is tevens te beperkt.
Met anderen moeten we gaan zoeken naar hoe we initiatieven zichtbaarder kunnen maken en hoe we de schotten tussen de diverse groepen en initiatieven kunnen verkleinen.
Dit zou kunnen uitmonden in een database van initiatieven en een vrijwilligerspunt van waaruit initiatiefnemers op weg geholpen kunnen worden.

De aanwezigen worstelden daarbij met de vraag in hoeverre je hierbij de samenwerking moet zoeken met initiatieven vanuit de gemeente of Versa Welzijn. De aanwezigen waren daarbij wel overwegend van mening dat het verbinden van maatschappelijke initiatieven het beste kan gebeuren van buiten de ambtelijke structuur. De vormgeving hiervan wordt opgepakt, maar is vooralsnog vrij vaag.

Hieronder volgt een lijst met ideeen die zijn aangedragen. Veel van de ideeen bestaan al in een soortgelijke vorm, maar dat het idee desondanks geopperd wordt zegt genoeg.

Heb je ook een idee, voeg deze gerust toe via een commentaar (en/of start een eigen discussie). Het realiseren van een idee begint met het delen van het idee.

Praktische ideeen:
– Meer gebruik gaan maken van de muziektent (er bestaat een stichting die hierover gaat http://www.muziektenthilversum.nl)
– Oprichten van een straattheatergroep of andere spontane uitingen
– Promoot het vertellen van verhalen
– Naast Bermbende ook de rotzooi in het centrum aanpakken

Lopende initiatieven (die best meer ondersteuning kunnen gebruiken):
– Pecha Kucha > ‘PechaKuchaNight-Hilversum – 21 februari > Pecha Kucha = ‘geroezemoes’, en biedt de gelegenheid om ideeen uit te wisselen
– 7 days of inspiration > http://www.7di.nl/steden/hilversum Jaarlijkse landelijke week waarin projecten gerealiseerd worden op basis van sociale overwaarde. Alle inbreng is van, voor en door iedereen zonder tegenprestatie.
– Dag van de Dialoog > http://www.hilversumindialoog.nl
– Bermbende, jaarlijks terugkerende week waarin de bermen van Hilversum schoongemaakt worden > http://www.schoongooienvecht.nl/Bermbende-doe-mee-.aspx

Communicatie-ideeen:
– Een agenda van alle activiteiten die in Hilversum georganiseerd worden op de site van de Gooi- en Eembode (blijkt al te bestaan: http://www.dichtbij.nl/t-gooi/uitgaan/agenda-overzicht/agenda.aspx conclusie kan dus zijn dat we die moeten gaan benutten en bekendheid gaan geven aan het bestaan van deze agenda).
– Een nieuwsbrief met daarin de activiteitenagenda (bestaat eigenlijk al in sites als ‘HilversumGoedBekeken.nl’ en ‘Uit inHilversum.nl’ > blijkbaar schort er iets aan deze sites waardoor het gevoel bestaat dat deze sites niet voldoen)
– Behoefte aan een breed platform waarmee verschotting kan worden opgeheven

Overige ideeen:
– Een plek (meer plekken) waar jongeren kunnen rondhangen en zichzelf zijn zonder dat er direct overlast is en zonder dat consumpties duur zijn
– Een plek (meer plekken) waar Hilversummers kunnen samenkomen, elkaar ontmoeten, gericht op het geheel (blijkbaar wordt er iets gemist bij de bestaande buurthuizen, cafe’s, kantines, etc)
– Meer activiteiten organiseren die gericht zijn op het delen van kennis over de historie van Hilversum (samenwerking zoeken met http://www.albertusperk.nl/)
– Voorkom kleinschalige initiatieven door activiteiten vanuit meerdere groepen samen op te zetten
– Een goedkoop eetcafé
– Meer zuilen waar mensen hun activiteiten kunnen aanprijzen

Interesaante voorbeelden van elders:
http://www.nudge.nl > consumenten-initiatieven versnellen door samenwerking te stimuleren
http://www.spullendelen.nl > niet direct iets kopen, maar eerst in je omgeving kijken of je het kunt lenen/delen

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Blogbijdrages over Hilversum en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s