Praktijkdeel verkeersexamen wegbezuinigd

Met een flitsende presentatie heeft de gemeente Hilversum vorige week bekendgemaakt dat zij stopt met het organiseren van het praktisch verkeersexamen voor leerlingen in groep 7 van de basisschool. De opgegeven reden: het is geen kerntaak, dus wordt hierop bezuinigd.
Aan de scholen is gevraagd de organisatie over te nemen. De gemeente gaat zich beperken tot een faciliterende rol. De gemeente maakt hierbij een crusiale denkfout, waardoor de verkeersveiligheid van kinderen in het gevaar komt.

De primaire verantwoordelijkheid voor het thuis maken van kinderen in het verkeer ligt bij de ouders van de kinderen. Daarnaast is er een duidelijke maatschappelijk belang; de verkeersveiligheid, voor de kinderen, maar ook voor de overige verkeersdeelnemers.
Wanneer de gemeente wenst te bezuinigen op het verkeersexamen, zonder de verkeersveiligheid in gevaar te brengen, dan zal zij de ouders moeten faciliteren in het toetsen van de praktische verkeerskennis.

Wat de gemeente nu doet is de verantwoordelijkheid voor de organisatie van dit praktisch verkeersexamen bij de scholen neer te leggen, een plek waar het absoluut niet thuis hoort. Natuurlijk zullen er scholen zijn die deze verantwoordelijkheid op zich nemen, maar de meeste scholen zullen (terecht) reageren met het weigeren van deze verantwoordelijkheid. Ze missen hiervoor de tijd, de middelen en de prioriteit. De scholen hebben immers al voldoende op hun bordje liggen.

Daarnaast komt ook nog eens dat het een theoretische bezuiniging betreft. Het examen zal nog altijd gehouden worden, alleen zal de rekening door een andere partij betaald moeten worden. Wat de maatschappelijke besparing is van deze maatregel is dan ook volstrekt onduidelijk.

Door de kerstvakantie valt nog niet op te maken hoe alle scholen zullen reageren. Een kleine steekproef leerde me dat veel scholen af zullen zien van het praktische verkeersexamen. Zodra de reactie van meer scholen bekend is, en er contact geweest is met Veilig Verkeer Hilversum zal ik de CDA fractie vragen hierover vragen te stellen aan de wethouder.

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Blogbijdrages over Hilversum en getagged met , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Praktijkdeel verkeersexamen wegbezuinigd

  1. aernoud olde zegt:

    Het lijkt er op dat de gemeente in ieder geval in 2012 haar verantwoordelijkheid neemt en meer gaat doen. Even afwachten hoe zich dit ontwikkeld.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s