Oud en Nieuw als straatfeest

Afgelopen oud en nieuw was er weer veel te veel overlast in Hilversum. Maar de grootste schok gaf letterlijk en figuurlijk de illegale vuurwerkbom voor Gooiland. Van vele kanten wordt daarop gereageerd met voorstellen om het afsteken van vuurwerk helemaal te verbieden. Voorstellen om oud en nieuw te gaan vieren met grote anonieme vuurwerk-spektakels, waarna mensen met drank op zich door de stad gaan verspreiden. En dat alles onder het mom van veiligheid.

Als CDA-er  kan ik het aan banden leggen van persoonlijke vrijheid en verantwoordelijkheid niet steunen. Stimuleer liever de sociale cohesie in de straat.
Kies voor een vlucht naar voren; Stimuleer dat mensen met oud en nieuw in hun eigen straat de buren ontmoeten, samen vuurwerk afsteken, samen het nieuwe jaar ingaan en samen eventuele excessen voortijdig in de kiem smoren. Kleinschalig, persoonlijk, en met de sterke arm van de politie achter de hand.

Het maatschappelijke probleem  van de overlast met oud en nieuw moet niet gebagatelliseerd worden. Het is absoluut onacceptabel dat er grootschalig vernielingen plaatsvinden. De milieubelasting en overlast voor dieren, kinderen, etc is groot en vuurwerkongevallen zijn een drama. Wat echter vergeten wordt  is hoeveel mensen genieten van het vuurwerk. Het vuurwerk van anderen, maar vooral van het vuurwerk dat ze zelf mogen afsteken. Hoeveel buurtcohesie er ontstaat wanneer mensen elkaar op straat een goed nieuwjaar wensen. Hoeveel minder vervuilend het reguliere vuurwerk al is door steeds strengere milieu-eisen.

De roep om steeds maar meer overheidsregels is niet de oplossing. Er zijn al jaren erg veel regels om de uitwassen aan te pakken. Er werd gewoon niet gehandhaafd, in plaats daarvan accepteerden we met z’n allen de vernielingen, de overlast. Regels werden niet voldoende uitgelegd, overtreding werd gedoogd, en daarom liepen de oud en nieuw-vieringen steeds verder uit de hand.

Laat mensen nu gewoon vrij in de afweging wat ze doen. Bedenk slimme manieren om de genoemde problemen te bestrijden. Met andere woorden, ga door op de ingeslagen weg van de laatste jaren. Er is een kentering zichtbaar. De overlast neemt af, en wanneer we doorgaan met voorlichting van de risico’s, doorgaan met het terugdringen van (illegaal) vuurwerk, doorgaan met preventief de raddraaiers erop wijzen dat vernielingen ook met oud en nieuw niet acceptabel zijn (de brandweer weet precies waar problemen gaan ontstaan), en daadwerkelijk de financiële schade keihard verhalen op (de ouders van) de daders,  dan kunnen we van oud en nieuw een grandioos straatfeest maken.

Kortom, waar kiezen we voor?  Een anoniem feest-spectakel op centrale vuurwerk-afsteekplekken, met nieuwe overlast-problemen. Of leggen we de verantwoordelijkheid bij de mensen en nodigen we de mensen uit om van oud en nieuw  een buurtfeest te maken, waarbij ze zelf primair verantwoordelijk zijn voor de veiligheid. Zoals het altijd geweest is.

 

Toevoeging jan 2013: ik kom zojuist op een vuurwerkforum een kopie tegen van m’n artikel. Leuke reacties!  http://forum.vuurwerkcrew.nl/archive/index.php/t-25500.html

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Blogbijdrages over Hilversum en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Oud en Nieuw als straatfeest

  1. Hallo Aernoud,

    Jij schreef: “Voorstellen om oud en nieuw te gaan vieren met grote anonieme vuurwerk-spektakels, waarna mensen met drank op zich door de stad gaan verspreiden. En dat alles onder het mom van veiligheid.”, maar dat is de terugtocht kant ervan. De mensen moeten er ook nog héén! En dan zijn de meesten al dronken.

    Ik vraag me af wat erger is: Willekeurig rondzwevende dronken mensen, zoals nu het geval is, of minder willekeurig, gaand en komend vanaf een centrale vuurwerkplek. Wel is het voor de mensen, die bij zo’n plek in de buurt wonen een ramp om dat volk bij je huis langs te krijgen.

    Verder klinken je voorstellen ideaal, maar ja, handhaving, hè?

    Buurtvriend X.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s