De afgelopen weken konden we reageren op het Voorontwerp Structuurvisie Hilversum. Dit voorontwerp is in te zien op http://www.structuurvisiehilversum.nl
Na bestudering van de structuurvisie kan ik niet anders dan concluderen dat het geheel een gemiste kans is. Het begon allemaal zo goed met het bieden van de mogelijkheid aan Hilversum om dromen in te dienen. Velen hebben daar gebruik van gemaakt en nagedacht over hoe zij hun buurt en hun stad in 2030 voor zich zien. Helaas is daar nagenoeg niets meer van terug te vinden in het voorontwerp.
Het voorontwerp dat er nu ligt, is niets meer dan de wettelijk verplichte infrastructuurvisie. Ook nodig, maar op dit moment heeft de maatschappij vooral behoefte aan een maatschappelijke structuurvisie, een document waarin de dromen van de inwoners en ondernemers vertaald worden in een visie van de gemeente over hoe zij mensen in Hilversum wil activeren, over het faciliteren van nieuwe creatieve initiatieven, over het creëren van nieuwe verbondenheid in de stad.
Hierbij wil ik de gemeente oproepen om in de definitieve structuurvisie te komen met een extra paragraaf waarin de maatschappelijke structuurvisie verwoord wordt. Spring nog een keer over de wettelijke verplichtingen heen, en zet een droom neer over Hilversum in 2030, niet alleen over de infrastructurele projecten, maar de droom over hoe we in 2030 met elkaar samenleven.
Wat mij betreft komt in die visie te staan wat in 2030 de rol is van maatschappelijke organisaties. Hoe een breed spectrum aan samenwerkingsverbanden, ieder in een eigen, zelfgekozen rol, maar wel in onderlinge samenhang, leuke, vormende, sportieve, kunstzinnige, etc. activiteiten organiseert. Deze activiteiten maken de stad een fijne plek om te wonen, en indirect voorkomen deze activiteiten dat mensen vereenzamen of geen kansen krijgen.
Een visie op hoe de gemeente dit faciliteert door op buurtniveau contact te onderhouden met de inwoners, door via netwerken te weten wat er leeft en het enorme maatschappelijke surplus in kan schakelen bij het leefbaar houden van onze buurten. We zijn namelijk al over de drempel van de netwerksamenleving gestapt, en dit biedt vele mogelijkheden om mensen digitaal en persoonlijk met elkaar in contact te brengen.
Maar er ligt niet alleen een rol voor de gemeente. Inwoners hoeven niet te wachten op de gemeente om vorm te geven aan hun dromen. Mensen, sta op, zorg voor jezelf en voor je omgeving. Het hoeft niet meteen groots te zijn, en als je ondersteuning nodig hebt, durf aan te kloppen bij anderen of deel je ideeën via bijvoorbeeld een sociale netwerkgroep als ‘Hilversum Verbonden’ (www.hilversumverbonden.nl).
Mensen, durf te dromen, en maak ze samen waar.