5 jaar economische crises

In de zomer van 2008 trok ik de conclusie dat er een periode van inflatie en daling van het besteedbare inkomen aan zat te komen. Daar had ik geen glazen bol voor nodig, je hoefde alleen maar de krant te lezen.

We zijn nu 5 jaar economische crises, en 3 economische dippen verder, en er komt nog meer. Er is in die 5 jaar veel gebeurd, en het heeft me vooral verbaasd dat de inflatie niet gekomen is, terwijl het besteedbaar inkomen duidelijk wel gedaald is  voor veel mensen.

In de komende tijd wil ik via stukken op dit blog voor mezelf 3 vragen proberen te beantwoorden.

Vraag 1: Waarom is er geen inflatie gekomen?

Vraag 2: Is het eind van de tunnel in zicht?

Vraag 3: zijn we onderweg naar een verduurzaamde economie?

Vandaag deel 1: Enkele gedachten vooraf.

A) Je hoeft geen top-econoom te zijn om te constateren  dat er hele vreemde dingen gebeurd zijn in de crises tot nog toe. Bijvoorbeeld, telkens dat door handige jongens bubbels gecreëerd in de economie waar veel geld mee verdiend wordt, doet de overheid als de bel dan knapt haar uiterste best om de negatieve effecten te bestrijden. Waarom? Daarmee stimuleer je toch alleen maar het nemen van onverantwoorde risico’s en leg je de rekening bij de belastingbetaler. Geef mensen eens de eigen verantwoordelijkheid over hun keuzes en handelen, en creëer gelijktijdig een zuiverder markt (de kracht van het kapitalisme). Maak gebruik van de ‘invisable hand’ van Adam Smith en laat bedrijven die onveranwoorde risico’s hebben genomen failliet gaan. De rendabele activiteiten van zo’n bedrijf kunnen dan overgenomen worden door andere ondernemers en de economie draait gewoon door. Misschien iets meer pijn maar wel eerlijker.

B) Een belangrijk onderdeel van mijn analyse in 2008 was dat ik verwachte dat grondstoffen in z’n algemeenheid duurder zouden worden. Basis van dit idee is ‘Peak-oil’ (het moment waarop de wereldwijde vraag naar olie structureel hoger wordt dan het structurele aanbod, waardoor de prijs van olie zou exploderen). Het lijkt er op dat Peak-oil uitgesteld is door de economische crises (= minder vraag) en technologische vooruitgang (= meer aanbod). Hier kom ik op terug bij de beantwoording van vraag 1.

C) Structureel iets doen aan onze energie-verslaving is volgens mij zinloos (zeg ik terwijl ik op  mijn IPad type). We zullen deze extra tijd dus moeten gebruiken om alternatieve energiebronnen te ontwikkelen. Dat daarbij ook geld geïnvesteerd wordt in zaken als schaliegas en zou exploderen) is uitgesteld door de economische crises (= minder vraag termijn-denken. Hier kom ik op terug bij de beantwoording van vraag 3.

Wordt vervolgd.

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s