Open brief aan PKN-wijkgemeente de Morgenster in Hilversum Oost
Enkele jaren geleden heeft de Morgenster meegedaan aan een actie van ‘Schone Energie Hilversum’. Enkele tientallen leden van de kerk hebben toen, met ondersteuning van jongeren, hun huis laten nalopen op mogelijkheden tot energiebesparing; denk aan plekken voor tochtstrips, spouwmuurisolatie, dubbel glas, etc. Bezoekjes door experts zijn heel normaal geworden en zelfs de grote energiemaatschappijen helpen je bij het isoleren van je huis.
De tijd staat echter niet stil. Inmiddels hebben heel wat kerkleden zonnepanelen op hun dak liggen en zijn we ons als kerkgemeenschap vrij goed bewust wat het belang is van energiebesparing. We kunnen echter een vervolg geven aan dit bewustzijn.
Er zijn namelijk mensen in de wijk die geen geschikt dak hebben voor zonnepanelen, of ze hebben geen panelen omdat het niet mag van de woningbouwvereniging, er zijn ook mensen die geen zonnepaneel op hun dak willen vanwege het gedoe of omdat ze het niet mooi vinden. Als kerk kunnen we deze mensen helpen door het dak van de kerk ter beschikking te stellen voor zonnepanelen.
Het mooie is namelijk dat het dak van ons kerkgebouw voor een deel schuin is en redelijk naar het zuiden gericht, hierdoor leveren zonnepanelen een bovengemiddelde hoeveelheid stroom op. Daarbij komt dat het tot voor kort financieel heel onaantrekkelijk was om zonnepanelen te plaatsen op een dak dat niet van jou was, maar door aanpassing van de regels is dit probleem voor een belangrijk deel verholpen.
Een laatste bijzonderheid is, is dat er in Hilversum een initiatief is dat daken zoekt om zonnepanelen op te plaatsen, Duurzaam Hilversum heet deze club en ondergetekende zit daarbij. Deze panelen worden dan via ‘crowd funding’ door mensen uit de buurt betaald waarna deze buurtbewoners een cooperatie vormen, het dak huren en jarenlang een bescheiden, maar ook weer niet heel klein rendement mogen verwachten van de panelen (zie http://www.zonatlas.nl voor een inschatting, ook van uw eigen dak). Organisaties als de gemeente Hilversum en Greenchoice ondersteunen dit soort initiatieven waardoor het ook geen administratieve of bureaucratisch doolhof wordt.
Kortom, er staat ons weinig in de weg om ons dak te verhuren. De kerkrentmeesters hebben al een gesprek gehad met Duurzaam Hilversum en er moeten natuurlijk wel enkele waarborgen en onzekerheden opgelost worden, en de verhuurprijs moet nog worden bepaald, maar het zou zomaar kunnen dat dit najaar de kerk haar dak verhuurt aan een cooperatie van buurtbewoners. Is dat geen mooi idee?
Aernoud Olde