Angst regeert weer, Vrijheid aan banden

Robots, IS, Poetin, klimaatwijziging, Ebola, globalisering, drones, supermacht China, een verenigd Europa, internet-criminaliteit, … Er zijn tientallen onderwerpen te bedenken waarvan we de gevolgen niet van kunnen overzien en waar je dus hartstikke bang voor kunt zijn. De media staan altijd bol van verhalen over deze onderwerpen, en dat is terecht. Het wordt echter zorgwekkend wanneer de politiek bang-makende prognoses af gaat geven, dan regeert de angst en iedereen weet … angst is een slechte raadgever.

Sinds afgelopen zomer constateer ik een soort ommekeer. De bang-makers zijn weer aan de macht. Tot in de jaren ’80 was het staand beleid om kinderen op te laten groeien met angst, vooral nucleaire dreiging en klimaatwijziging waren populair. En toen waren daar ineens de val van de muur en het internet. We vierden de vrijheid en kregen de kans ons te concentreren op ‘gelukkig zijn’.

Ik geef toe, dat heeft niet alleen goeds gebracht en vaak wisten we niet wat we met al die vrijheid aan moesten en ontaarde het in plat consumentisme. Bovendien werd deze vrijheid vergezeld door de opkomst van het neo-liberalisme, waarmee vrijheid al snel tot zakkenvullen en egoïsme verviel, maar toch ‘wow, vrijheid dat is mijn ding’.

De ommekeer vond natuurlijk al plaats op 11 sept 2001, en in Nederland is er een partij die juist onder het mom van vrijheid al jaren een bang-maak-strategie voeren, maar de laatste maanden neemt het angst-denken weer zorgwekkende vormen aan. Stop daarmee!

Daarom zeg ik NEE tegen het angst-denken. Ik steek mijn kop niet in het zand, maar het leven is te mooi om het te laten vergallen door angst. Ik zeg; Mensen, laat je niet bang en maak anderen ook niet bang. Houd de blik op de toekomst gericht, zorg goed voor elkaar, zorg goed voor de wereld van morgen en leef!

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s