De toekomst van Hilversum Verbonden

(geformuleerd december 2014)Hilversum Verbonden logo nieuw dec 2014

Inleiding

Het bestuur van Stichting Hilversum Verbonden heeft de afgelopen maanden diverse toekomstperspectieven onderzocht. Welke rol Hilversum Verbonden gaat spelen met betrekking tot burgerparticipatie is aan de Hilversumse samenleving, maar het bestuur van Stichting Hilversum Verbonden wil voor de eigen organisatie piketpaaltjes slaan; ‘Waar staan wij voor’?

Het antwoord op deze vraag hebben wij getracht vast te leggen in onderstaande 3 paragrafen, met de intentie om met hiermee nieuwe bestuursleden te benaderen, met als doel dat begin 2015 een nieuw bestuur aantreedt dat breed is ingebed in de Hilversumse samenleving.

-1- Kernwaarden Hilversum Verbonden

  • Voor Hilversummers, door Hilversummers;
  • Gericht op het tot stand brengen van activiteiten en initiatieven waarmee mensen en ideeën bij elkaar gebracht worden;
  • Gericht op een duurzame samenleving;
  • Gericht op het activeren van Hilversummers en het betrekken van Hilversummers bij hun eigen leefomgeving
  • Zonder politieke kleur.

-2- Visie Hilversum Verbonden

Hilversum is een stad in transitie. Niet omdat wij dat willen, maar omdat de wereld verandert. Termen als transitie in het sociaal domein, decentralisaties en participatie samenleving worden veel besproken. Het Hilversum van de toekomst wordt echter niet ontworpen op de tekentafel, maar ontstaat vanuit de kracht van mensen en gemeenschappen. Het is deze kracht die zichtbaar moet worden en welke gefaciliteerd dient te worden.

Door bestaande en nieuwe initiatieven zichtbaar te maken en initiatiefnemers met elkaar in contact te brengen wordt een bijdrage geleverd aan de leefbaarheid, duurzaamheid en zelfs aan innovatie. Klein is het nieuwe groot en het delen van kennis en ervaring met anderen wordt steeds belangrijker.

Hilversum Verbonden ziet een stad ontstaan waar mensen enerzijds via werk, vrienden, hobby’s en (social) media onderdeel zijn van de Global Society, maar anderzijds via een breed scala aan verenigingen, coöperaties en allerlei andere samenwerkingsverbanden op wijkniveau met elkaar in verbinding staan. Zij geven lokaal, naar eigen inzicht, vorm aan hun eigen leven en aan hun omgeving, met respect voor de mensen om hen heen en uitgaande van hun eigen kracht en de eigen tekortkomingen.

In deze nieuwe samenleving hebben mensen meerdere rollen; je bent vrijwilliger en je bent professional, je bent consument en je bent producent, je ondersteunt anderen en anderen ondersteunen jou. Kortom; een Hilversumse samenleving waar mensen duurzaam samenleven, waar mensen verantwoordelijk zijn voor hun eigen welbevinden, maar zich ook verantwoordelijk voelen voor hun buren en voor hun buurt.

Hilversum Verbonden wil in deze transformatie een katalysator zijn, een versneller van het proces. Dit doet zij door mensen met elkaar in contact te brengen en samenwerking te stimuleren, door nieuwe initiatieven te ondersteunen, door vernieuwers te faciliteren, door mensen te informeren over wat er in de samenleving georganiseerd wordt en vooral door mensen te activeren en over te halen ook bij te dragen aan deze samenleving. Kortom; Hilversum Verbonden draagt bij aan het proces om te komen tot een duurzaam Hilversum

-3- Missie Hilversum Verbonden

Hilversum Verbonden stimuleert samenwerking en verduurzaming. Wij willen vernieuwers met constructieve ideeën faciliteren, nieuwe burgerinitiatieven ondersteunen en zonodig zelf het initiatief nemen. Verder informeert Hilversum Verbonden, Hilversummers over wat er in de samenleving georganiseerd wordt.

Via Hilversum Verbonden worden Hilversummers met elkaar in contact gebracht, geactiveerd en overgehaald bij te dragen aan de eigen leefomgeving. Hierdoor ontstaat een gemeenschap waarin het goed leven is.

Kortom, Hilversum Verbonden is een netwerk van individuele Hilversummers die de Hilversumse samenleving willen versterken.

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Blogbijdrages over Hilversum en getagged met , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s