Plintboilers, energiebesparen en gedoe

Sinds ik mezelf af en toe presenteer als ‘aanjager van duurzaam denken en doen’ ben ik het natuurlijk aan m’n stand verplicht om thuis ook m’n best te doen. Enkele jaren geleden ben ik daarbij goed op weg geholpen door Jeroen Haringman die me hielp om per stopcontact in huis het stroomverbruik te meten. Meten = weten heet dat, en weten leidt tot besparen. Sindsdien hebben we in 4 jaar het stroomverbruik met 1000 kW weten terug te brengen. De grootste klapper bleek de pomp van de vloerverwarming te zijn die continu water rondpompte, ook in juli.

En dan? Je weet dat er nog onnodig stroomverbruik is. Lampen die blijven branden, steeds meer elektrische apparaten in huis, maar de grootste stroomvreter bleek de plintboiler te zijn waarmee we altijd warm water in de keuken hebben. Echt een heerlijk apparaat, maar energie-zuinig is iets anders.

Vorige maand begaf de plintboiler het. Het moment om naar alternatieven te kijken. En dan begint het gedoe. Googlen op plintboilers leverde me geen zinnige info op over de temperatuur van het water. Zelfs bij de fabrikant kreeg ik nul op m’n rekest, alsof ik de eerste klant ooit was die vroeg om een plintboiler die water van 60 graden levert in plaats van 80 graden.

Uiteindelijk moet je een beetje mazzel hebben. Gisteren heb ik eigenhandig een nieuwe plintboilerplintboiler geïnstalleerd die water van 55 graden levert en middels een tijdschakelaar staat het apparaat ’s nachts uit. Puur toevallig dat we dit gevonden hebben. En tot mijn afgrijzen moet ik concluderen dat leveranciers en fabrikanten op hun sites wel spreken over energiebesparing, maar dat ze allemaal uitblinken in het verstrekken van comfort en het verstrekkken van zachte gegevens, want alle apparaten zijn energie-zuinig als ik de sites mag geloven.

Ons stroomverbruik zal nu weer verder dalen, maar, the quest continues, want sinds enkele maanden zie ik een stijging in het stroomverbruik van 20 kW per maand. Dat kan zomaar niet.

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages en getagged met , , , , . Maak dit favoriet permalink.

3 reacties op Plintboilers, energiebesparen en gedoe

 1. Hoekstra zegt:

  Wij hebben begin dit jaar de Daalderop Close-in boiler geïnstalleerd.
  Nu de laatste dag van het jaar de eindafrekening van de energie.
  We zijn in het bezit van zonnepanelen en leverden tot nu toe altijd een heel klein beetje energie terug. Dit jaar bleken we 913 kwh te moeten bij betalen.
  Wij kunnen niks anders bedenken dan de plintboiler als oorzaak.
  Dit is wel héééél veel, daarom de stekker er uit getrokken.

  • Aernoud Olde zegt:

   Beste ….. Hoekstra,
   helaas beschik ik niet over meer kennis en ervaring dan ik destijds in 2015 al opschreef
   ik vermoed dat er meer oorzaken voor de energie-rekening zijn dan alleen de plintboiler
   meer dan 913 kWh s wel erg veel
   ik kan je hierbij aanraden om het energieverbruik in kaart te gaan brengen
   zie bijvoorbeeld: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/snel-besparen/grip-op-je-energierekening/energieverbruiksmanagers/

   voor de plintboiler is mijn advies:
   -1- vervang je apparaat door een plintboiler die het water minder warm maakt
   -2- installeer een timer waarmee je zorgt dat er alleen warm water is wanneer je warm water nodig hebt
   -3- trek de stekker er helemaal uit als je op vakantie gaat

   Ik blijf zelf worstelen met de kracht van de consumentenbeweging; met z’n allen samen hebben we namelijk ruimschoots de kennis om enorm veel energie te besparen, maar we slagen er niet in om grotere groepen mensen zover te krijgen dat ze op basis van die collectieve kennis ook daadwerkelijk stappen gaan zetten
   het is allemaal zo vrijblijvend en ambitieloos
   bovendien hebben de niet-commerciële partijen allemaal een gebrek aan financiële middelen, terwijl commerciële partijen de burgers dagelijks bestoken met duurzame boodschappen.

   • Hoekstra zegt:

    Goedenavond,

    Bedankt voor uw uitgebreide reactie. Ik zal me even verdiepen in de pagina van de energieverbruikmanagers en hoop dan een beter inzicht in het verbruik te krijgen.

    Vriendelijke groeten,
    Heerke Hoekstra.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s