HilverZon; een droom wordt werkelijkheid

Hilversum heeft een energie-coöperatie. En nu meters maken!

Februari 2016; deze maand gaan er zonne-panelen geplaatst worden op de Bethlehemkerk, gefinancierd door buurtbewoners en georganiseerd vanuit een coöperatie. Een oude droom wordt werkelijkheid. En dat ook nog eens ingebed in een buurt-initiatief; HeiKRACHT. Wauw.

En alle seinen staan op groen voor de verduurzaming van Hilversum. Afgelopen week keurde de gemeenteraad het nieuwe duurzaamheidsbeleid van wethouder van Vroonhoven goed; waarmee eveneens de Green Deal tussen HilverZon en de gemeente bekrachtigd werd.
Mijn reactie: ‘En nu meters maken!’

Met HilverZon hebben we de afgelopen maanden gebruikt voor het inrichten van onze organisatie en het voorbereiden van nieuwe initiatieven. De belangrijkste:

1) Er komen op korte termijn meerdere nieuwe collectieve daken (volgens dezelfde methode als we bij de Bethlehemkerk toegepast hebben, maar dan 10x zo groot), waarvoor we panelen gaan verkopen en waar iedere Hilversummer aan deel kan nemen.

2) We gaan onder de naam ‘HilverZon’ groene stroom en vergroend gas verkopen in Hilversum. Dit doen we als wederverkoper van de eveneens cooperatieve organisatie ‘DE Unie’, de meest groene energie-verkoper van Nederland.

Daarnaast komen er scholieren-projecten om de jeugd het voorbeeld te (laten) geven. We gaan naar VvE’s om hen te helpen verduurzamen. We gaan de wijken in met energie-besparingsacties (want het begint met besparen). We openen een energie-loket voor vragen over verduurzaming. We proberen innovatieve ideeën op de kaart te zetten. En we gaan met een project komen zodat ook mensen met een lege beurs mee kunnen doen aan de verduurzaming van Hilversum.

En dan vergeet ik bijna het belangrijkste; we willen Hilversummers inspireren om zelf in beweging te komen; zelf hun huis of bedrijf te verduurzamen, bij voorkeur samen met hun buren, zelf verduurzamings-initiatieven op te starten en (met ons) mede-standers te zoeken. Dit kan bijvoorbeeld in de vorm van een werkgroep die door ons begeleid wordt of … …

Ik ga te snel, want de inwoners van Hilversum zijn mans genoeg om zelf te bepalen hoe ze in beweging gaan komen. Zij zijn en blijven de eigenaar van hun eigen initiatief. HilverZon gaat de initiatieven alleen faciliteren. Net als bij Hilversum Verbonden. Dat werkt.

Aernoud Olde, 1 februari 2016

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages, Blogbijdrages over Hilversum, Over Duurzaamheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s