Het Oekraïne referendum, verwarring en veel vragen

Over een paar weken mogen we naar de stembus voor een referendum. Wat ik ga stemmen? Ik ga niet stemmen, en ik hoop dat velen mijn voorbeeld volgen.

Waarom niet? Nou simpel, omdat ik mezelf niet gekwalificeerd genoeg vind om over het verdrag met de Oekraïne een afgewogen oordeel te vormen. Ik heb gewoon de tijd niet om het verdrag te lezen en met anderen te bediscussiëren wat de consequenties zijn. Het is simpelweg te ingewikkeld voor me. Mijn voorstel is dat we een raad van deskundigen benoemen die het verdrag diepgaand bespreken en die voor Nederland vaststellen of dit een goed verdrag is.

Het schijnt overigens dat we al met heel veel landen soortgelijke verdragen afgesloten hebben en dat dat ons als handelsland heel veel banen oplevert. Klopt dat? Bovendien heb ik het idee dat het Oekraïense volk wel wat steun mag krijgen bij hun streven om een zelfstandig land te blijven en de corruptie te bestrijden. Mijn probleem; ik ben er nooit geweest en kan gewoon niet beoordelen of dit verdrag goed is voor Nederland en de Oekraïne.

Overigens vraag ik me af of we vanaf nu voor al dit soort verdragen en soortgelijke beslissingen een referendum gaan houden. Willen we dat echt? Ik niet. Ik ben overigens niet tegen referenda, zeker op buurtniveau denk ik dat het een goede manier is om zaken met elkaar te regelen. Zodra het echter ingewikkeld wordt, merk ik dat het bij referenda al snel over allerlei andere zaken gaat dan het onderwerp van het referendum. Politiek is simpelweg meer dan ja of nee zeggen. Zaken hangen met elkaar samen, er blijken compromissen mogelijk, etc.

Nu ben ik al schrijvende aangekomen bij datgene waar ik de laatste tijd veel last van heb; heel veel vragen in m’n hoofd.
Hoe krijgen we het Nederlandse voetbal er weer bovenop?
Hoe gaan we om met miljoenen vluchtelingen die het idee hebben dat ze in Europa een betere toekomst kunnen hebben? (Hoe komen ze er op?)
Kan ik politici nog wel vertrouwen wanneer keer op keer is aangetoond dat voor sommigen het partijbelang belangrijker is dan de waarheid?
Hoe gaan we over van een verzorgingsstaat naar een participatie-samenleving?
Hoe krijg ik het voetbalplaatjesalbum van m’n dochter vol? (inmiddels gelukt!)
Hoe zorgen we ervoor dat we z.s.m. onafhankelijk worden van energieleveringen uit dictatoriaal georganiseerde landen als Saoudi Arabië en Rusland?
Wil ik wel wonen in een land waar politici mensen vooral bang maken en zwarthemden asielzoekerscentra aanvallen?
Hoe gaan we ttip tegenhouden?
Wil ik in een Europa wonen waarvan de centrale bank besluit per maand 80 miljard euro de wereld in te pompen om mensen te verleiden om meer te gaan consumeren?
Wat gebeurd er met ons klimaat wanneer over een paar jaar de warme Golfstroom verdwijnt?

Vragen, vragen, vragen.
Een paar jaar geleden was de wereld nog lekker overzichtelijk. Ik was voor verdere Europese integratie, het internet maakte de wereld steeds leuker en voor de echt grote problemen als vervuiling, armoede, klimaatwijziging, ongegeneerde zelfverrijking in de financiële sector e.d. konden we makkelijk de ogen sluiten. Het ging toch goed?.

Het schijnt zo te zijn dat ik niet alle wereldproblemen zelf op hoef te lossen. Je kunt ook een sterke leider uitkiezen die alle problemen voor ons op gaat lossen. Houzee.

Zelf zou ik liever een sterke burgerbeweging willen zien die samen de schouders eronder wil zetten. Samen onze krachten bundelen. Als consument, als wijkbewoner, als medeburger, als mensen die verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen omgeving.

Velen willen dit, en ik zie wel iets veranderen, maar het lukt ons gewoon niet om de krachten te bundelen. Iedereen zit vast in een eigen wereld van werk, zorgen, beperkingen, …
Vragen, vragen, vragen

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages en getagged met , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s