Consumptie verslaving

We zijn zo gewend aan consumeren en genieten zo van luxe en gemak dat afzien van consumptie negatief ervaren wordt. Duurzaam leven heeft voor velen dan ook een negatieve klank. Dit terwijl er vele redenen te bedenken zijn om grenzen aan de consumptie te stellen. Consumeren is echter een verslaving en de neiging van veel verslaafden is te ontkennen dat er sprake is van verslaving. Laat dat nou precies zijn wat we doen.
We kunnen gerust stellen dat de meeste Nederlanders verslaafd zijn aan consumptie. Sterker nog; de hele samenleving is verslaafd aan consumptie, met als toppunt onze verslaving aan energie. We kunnen niet meer zonder.
Zonder energie zou ons leven drastisch veranderen. De stroomstoring van maart 2015 was daar een mooi voorbeeld van. Deze duurde een uur of 2. Mensen konden niet werken, zelfs winkeldeuren gingen niet open en kassa’s werkten niet meer. Velen hingen rond op straat en zochten elkaars gezelschap.
Een mooie wake-up call was dat; en wanneer we even nadenken erkennen we dat we verslaafd zijn. De rationele reactie daarop is onze toegang tot waar we verslaafd aan zijn veilig stellen. En dan moeten we constateren dat die niet veiliggesteld is. Olie en gas raken op, en de neveneffecten van het energie-gebruik zijn ook desastreus. Alle reden om met z’n allen te zeggen; ‘wij willen een energie-transitie, want we willen niet afkicken van onze energie-verslaving’. Ik in ieder geval niet en heb met de handschoen opgepakt. Met Duurzaam Hilversum, met HilverZon, met vele andere initiatieven. Doet u mee?
Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages, Over Duurzaamheid en getagged met , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Consumptie verslaving

  1. Pingback: Het CDA en klimaat; lichtpuntjes | Aernoud Olde

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s