Energiebesparing in Hilversum; een nieuwe klantreis

Sinds 2014 hebben Hilversum Verbonden (werkgroep Duurzaam Hilversum) en HilverZon in totaal 11 wijk-acties voor energiebesparing gesteund. Het begon ooit in de Hilversumse Meent met een zeer succesvolle actie van Meentkracht. Daarna volgden Hilversum Oost, Zuid, Kerkelanden, Over ’t Spoor, Bloemenbuurt, ZuidOost en herhalingsacties in de Meent (2x), Zuid en Oost. Telkens bleek dat hoe actiever de bewonersgroep was, hoe succesvoller de actie was. Dank hiervoor aan Meentkracht, HeiKRACHT, Geuzenkracht, … en vele individuele bewoners.

Dat was het concept waar we (*) mee verder wilden; een groep bevlogen bewoners die ondersteund werden door een batterij specialisten. We geloofden in het concept, maar constateerden ook dat het lastig was die bewoners te vinden en te activeren. Er waren ook twijfels; we brengen de bewoners wel bij elkaar, maar de opvolging legden we bij een landelijke uitvoeringsorganisatie (Hoom). Dat was niet ideaal omdat de lokale link daardoor minder goed tot z’n recht kwam.

We namen gas terug en gingen nadenken, en hebben enkele wijzigingen doorgevoerd:

-1- Hoom is omgevormd naar ‘coöperatie Hoom’. Geen landelijke uitvoeringsorganisatie meer maar alleen nog maar landelijke ondersteuning van lokale initiatieven.

-2- We brengen belangstellenden bij elkaar op straat, buurt of wijkniveau. De inwoners die dat willen gaan een klantreis maken, waarbij de eerste stap is dat een besparingsdeskundige langsgaat om met de bewoners samen te inventariseren wat er al gebeurd is en welke besparingen binnen bereik liggen. Maatwerk dus, waarbij bepaald wordt of er een EPA-advies nodig is. Met dit onafhankelijke advies is het een kwestie van het vinden van de juiste uitvoerder van de maatregelen en stap voor stap komen de woningeigenaren dichter bij een energie-zuinige woning. Een en ander gebeurt natuurlijk in nauw overleg en gefaciliteerd door de gemeente Hilversum.

-3- De uitvoering/begeleiding ligt dan dus niet meer bij een landelijke organisatie, maar gaan we oppakken in een lokaal/regionale mix. Er wordt een team van lokale besparingsdeskundigen getraind, zij leggen het contact met de bewoners. Zij worden nu nog begeleid door de coöperatie Hoom, en dat wordt volgend jaar overgenomen door een op te richten regionaal duurzaamheids ontwikkel centrum. Hierin werken 4 lokale cooperatieve initiatieven uit deze regio samen.

Met dit concept gaan we het opnieuw proberen om de bewoners te informeren over energiebesparing om hen via een onafhankelijk kwaliteitsadvies te begeleiden naar een energie-zuiniger woning.

________________________________________________

(*) De ‘wij’ in dit artikel betreft energie-coöperatie HilverZon, ondersteund door de gemeente Hilversum, coöperatie Hoom, ‘regio-doc’ en Hilversum Verbonden (werkgroep Duurzaam Hilversum)

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Blogbijdrages over Hilversum, Over Duurzaamheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s