een aardgasvrije jaren ’30 woning in Hilversum

Vandaag mocht ik een heuse aardgasvrije jaren ’30 woning in Hilversum bezoeken. De verbouwing is nog niet afgerond en de eigenaar is heel benieuwd hoe de woning straks in de winter functioneert, maar het kan echt. Extra isolatie, bureaucratie, extra stopcontacten, nieuwe vloeren en opengebroken plafonds, allerlei extra leidingen, nieuwe apparatuur … … Het werkt allemaal, maar er kwam geen eind aan de werkzaamheden.

En dan werkt de krappe arbeidsmarkt ook niet mee. Een waslijst aan ondersteunende diensten heb je nodig en in al die specialiteiten heerst schaarste. Gouden tijden voor de goed opgeleide specialist, die helaas nog niet altijd even duurzaam denkt en werkt. Het werd dus meteen duidelijk dat het plan van Chiel van Eendenburg voor duurzaamheidstrainingen voor eenpitters een schot in de roos is. Mijn stem bij de publieksprijs van de Hilversum100 heb je verdient Chiel.

Het bezoek leerde me veel over de kansen en hobbels die je tegenkomt bij het gasvrij maken van je woning en ik kan het iedereen aanbevelen om dit soort voorbeeldwoningen te bezoeken. ‘All electric’ in een jaren ’30 woning? Niet voor watjes, maar HET KAN.

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages, Blogbijdrages over Hilversum, Over Duurzaamheid en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s