Op z’n elf en dertigst

Op z’n elf en dertigst; een oude uitdrukking waarvan ik dacht dat hij voortkwam uit de besluitvorming in Friesland ten tijde van de Zeven Verenigde Nederlanden (op wikipedia hebben ze een andere betekenis verzonnen). Voor een besluit van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden raadpleegde de vertegenwoordigers uit Friesland eerst de 11 Friese steden en 30 plattelandsgemeenten. En dat zonder email.

Een mooie anekdote maar niets voor mij die trage besluitvorming. Wie mij een beetje kent weet dat ik graag door wil pakken. De laatste jaren krijg ik echter steeds meer waardering voor de op z’n elf-en-dertigst methode. Ik heb meermalen verbluffende resultaten gezien op dossiers waar ik eerder alle hoop verloren had. Echter, langzaam maar gestaag vorderde het proces, en dan ineens blijk je wel degelijk daar te zijn waar je heen wilde. Hierbij draait alles draait om de relatie, draagvlak en doorzettingsvermogen.

Natuurlijk zal ik in de dagelijkse praktijk een ongeduldje blijven die aandringt op snelheid en 10 projecten tegelijk probeert te realiseren. Geloof me ik zal altijd ongeduldig blijven, maar ondertussen weet ik rationeel heel goed dat bij een beetje uitstel het doel evengoed behaald kan worden. Op z’n elf-en-dertigst rules!

Aan de andere kant; wanneer in de tijd van de Verenigde Nederlanden weer eens een vijand het land binnenviel dan ben je als bewoners maar wat blij met een prins of een raadspensionaris die daadkrachtig reageert. Zo ook bij de huidige klimaatwijziging – de tijd van dralen is voorbij. De mensheid is in oorlog met de veranderingen om ons heen en wanneer we niet nu alles op alles zetten dan gaan we de strijd verliezen. Aanpakken!

Les voor mij:

Mijn droom van een samenleving waarin we zaken meer en meer ‘van onderop’ regelen die gaat er komen; op z’n elf en dertigst.

Nabrander:

Laten we kappen met dat woord ‘Nederland’. Wij zijn het Koninkrijk der Nederlanden of nog liever ‘De Verenigde Nederlanden’.

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages, Over Duurzaamheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Een reactie op Op z’n elf en dertigst

  1. Sebastiaan zegt:

    Eerste keer in mijn leven dat ik hoor van: “Op z’n elf en dertigst”.
    Inderdaad aernoud, iedereen haat trage beslissingen. We moeten van top down naar bottom up! Zoals al in de economie gebeurt met push-pull!

    Groetjes
    Seba

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s