REGEV2: de energie-transitie van onderop

toekomst energiecop slotplaatjeOp 5 april vond in het raadhuis van Wijdemeren een bijeenkomst plaats met als titel ‘hoe organiseren bewoners de energietransitie’. Tijdens deze bijeenkomst mocht ik mijn gedachten over de toekomst van de energiecooperatie uiteenzetten, met als laatste sheet bovenstaand plaatje. In mei 2017 had ik voor de eerste keer de conclusie getrokken dat een regionaal energiebedrijf de enige logische toekomst van de energiecooperatie is. Dit heb ik nu uitgewerkt in deze presentatie:

https://aernoudolde.files.wordpress.com/2019/04/ev-samenwerking-gooi-5-apil.pdf

Meer gedachten en achtergronden hierover hieronder:

We hebben in NL een kans; een kans om mensen op buurtniveau samen de regie te laten nemen en een aanzet te geven tot meer ‘omzien naar elkaar’. Vanuit (energie- en andere) coöperaties kan het voorbeeld en de aanzet gegeven worden tot een gezamenlijke energie-voorziening. Gezamenlijke energienetwerken kunnen uitgebouwd worden tot een collectieve warmtevoorziening. Al doende ervaren we dat we onze samenleving daadwerkelijk samen kunnen organiseren. Dit kan door samen op buurtniveau ons leven opnieuw te organiseren zoals eind 19e eeuw ook gebeurde bij de start van de eerste grote golf aan coöperaties en verenigingen.

Destijds ontstonden (vaak per zuil) nieuwe organisaties voor woningbouw, verzekeringen, banken, sport, zorg, etc. Nu gaat het om energie, maar dat kan met veel meer voorzieningen; denk aan zorg, welzijn, bewegen, sociale cohesie en vooral circulair leven.

Mensen moeten weer leren hoe je coöperatief samen kunt werken in een wijk, met parttime-betaalde coördinatoren die structuur brengen. De kennis en kracht zit in vrijwel iedere buurt.

Het probleem is vaak dat de mensen naar de overheid kijken, want die heeft ze 40 jaar gepamperd middels de verzorgingsstaat. Hierdoor is er weinig ervaring met het zelf nemen van initiatief, wat vroeger juist heel normaal was.

In reactie durft de overheid de regie niet los te laten en smoort daarmee overal de prille initiatieven die er wel zijn. Dit vereist dus een (lokale en provinciale) overheid die de regie moet durven loslaten en bewoners die gelijktijdig verantwoordelijkheid durven te nemen. 2 zijden van 1 medaille.

Lees ook eens wat ik 7 jaar geleden geschreven heb: https://aernoudolde.wordpress.com/2012/03/06/vrijwilligersinzet-in-een-netwerksamenleving/

 

Uitwerking in REGEV2

Wanneer je wilt voorkomen dat commerciële partijen straks de warmtenetten gaan domineren en de gebruikers zich blauw gaan betalen, zul je als samenleving tot de oprichting van regionale energie-organisaties moeten komen. Vroeger hadden we de REGEV, nu zou er een REGEV2 moeten komen (Regionale Energie Gooi- en Vechtstreek – nieuwe stijl). Het huidige dienstencentrum in oprichting is daartoe een aanzet, maar de overheid moet dit niet initiëren; dit moet juist van onderop komen.

Bovenstaande is de voornaamste reden geweest om Energie Verbonden in ’t Gooi (https://energieverbonden.nl) op te richten; een aanzet tot een dienstenbedrijf voor de hele regio met daarbij een uitnodiging aan anderen om zich aan te sluiten en samen nieuwe cooperatieve energie-diensten te gaan ontwikkelen.

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Blogbijdrages over Hilversum, Over Duurzaamheid en getagged met , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s