De Kracht van Verbondenheid; een discussie-avond over de toekomst van de christelijk sociale beweging in Hilversum

Wat beweegt jou om je (in Hilversum) in te zetten voor een christelijke organisatie? Daar gaan we graag met je over in gesprek!

Datum: dinsdag 23 februari 2016, aanvang 20.00 uur
Lokatie: De Schaapskooi, parochieruimte naast de St Vituskerk aan de Schapenkamp

125 jaar geleden riep Abraham Kuyper het eerste christelijk-sociaal congres bijeen om ‘de sociale kwestie’ te bespreken. Destijds werden antwoorden gevonden, mede dankzij ‘Rerum Novarum’, een pauselijke encycliek uit 1891.

In 2016 kunnen we gerust zeggen dat er vele ‘sociale kwesties’ zijn. De maatschappij verandert, de ene crisis na de andere overspoelt ons en de verzorgingsstaat wankelt. Mensen zoeken zekerheden en het beroep op mede-menselijkheid groeit.

Nieuwe verbanden ontstaan in een ontluikende netwerksamenleving. Wat zijn de kansen en bedreigingen in deze transitie voor christelijk-sociale organisaties? Wat is het verander-potentieel van de christelijk-sociale beweging?CSC logo

In het najaar vindt hierover een 3-daags landelijk Christelijk-Sociaal Congres plaats; we willen nu een avond over deze vragen spreken in Hilversums perspectief.

Iedereen is welkom. Wij richten ons op de individuele leden van de Hilversumse Christelijke gemeenschap die na willen denken over de toekomst van de Christelijk Sociale beweging in Hilversum en een bijdrage willen leveren aan deze toekomst.

Kortom: mensen die kerkelijk actief zijn in bestuur en/of diaconie, mensen die betrokken zijn bij het protestantse of katholieke maatschappelijke middenveld (onderwijs, gezondheidszorg, vakbond, woningbouwverenigingen, sportverenigingen, etc) en mensen met een christelijke achtergrond die politiek actief zijn.

Inleider/discussieleider: Hans Groen, projectcoördinator bij Socires en lid van het redactieteam van het CSC-visiedocument < Link naar de samenvatting van ‘De Kracht van Verbondenheid>

Organisatie: enkele individuele Hilversummers (op persoonlijke titel) met hun wortels in de Christelijk Sociale Beweging, ondersteund door de Raad van Kerken Hilversum

 – Janneke de Leede, actief binnen de Morgenster-kerk
 – Aafke Vreugdenhil, raadslid CU, lid armoedeplatform
 – Gerben van Voorden, raadslid CDA, actief binnen Grote Kerk
 – Jan Willem Meinsma, voorzitter Raad van Kerken Hilversum
 – Aernoud Olde, voorzitter Stichting Hilversum Verbonden

Datum: dinsdag 23 februari, aanvang 20.00 uur
Lokatie: De Schaapskooi, parochieruimte naast de St Vituskerk aan de Schapenkamp op loopafstand van het station: http://www.vitus.nl/index.php?id=332

 

Hieronder aanvullende informatie over het CSC en de discussie-avond:

Wat is het CSC en waarom deze discussie-avond?

CSC staat voor Christelijk Sociaal Congres. De Stichting Christelijk-Sociaal Congres is een platform van zo’n 50 maatschappelijke organisaties die zich op grond van hun statuten willen laten aanspreken op hun christelijk-sociale identiteit. CSC logo

Jaarlijks organiseert het CSC een congres over maatschappelijke ontwikkelingen in relatie tot de christelijk sociale identiteit.

In 2016 vieren we dat het 125 jaar geleden is dat het Eerste Christelijk Sociaal Congres is gehouden, en de eerste pauselijke encycliek (Rerum Novarum) verscheen. Dit bijzondere congres zal 3 dagen duren, van 31 augustus tot en met 2 september.

De afgelopen jaren is er toegewerkt naar een visie op de toekomst van de Christelijk Sociale beweging in Nederland. De aanzet tot deze visie is vastgelegd in een concept-visiedocument, met als centrale vraag?

Wat zijn de kansen en bedreigingen en het verander-potentieel van de christelijk-sociale beweging in Nederland?

Wat gaan we doen?

Op dinsdag 23 februari om 20.00 uur begint Hans Groen met een korte toelichting op het CSC-visiedocument De Kracht van Verbondenheid, waarna we in groepjes de 10 fundamentele vragen gaan beantwoorden die in hoofdstuk 9 van het visiedocument worden gesteld.
Vervolgens bespreken we de antwoorden en kijken we of er conclusies getrokken kunnen worden.
Rond 22.00 uur sluiten we af met een drankje.

De 10 vragen/onderwerpen uit hoofdstuk 9 (pag 102-105 van het visiedocument) waar we op willen focussen:

1. In hoeverre herkennen we relationele kracht als de (stokkende) motor van bevlogenheid in de eigen organisatie?
2. Waarin ligt de maatschappelijke missie van de organisatie?
3. Over de bewogenheid van christelijk-sociale organisaties.
4. Welke boodschap hebben moderne ‘wereldse’ initiatieven voor christelijk-sociale organisaties?
5. Over economie: Zaak van lastenverlichting of voor het bonum commune.
6. Over (bio)technologie.
7. De civiele ruimte als tegenmacht. Koester de revolutionaire kantelkracht; een christelijke erfenis die steeds opnieuw moet worden bevochten.
8. Over het groeien in liefde. Goed onderwijs en zorg.
9. Hoe staat het met het eigen vermogen om de eigen organisatie gezonder in te richten?
10. Hoe aanhaakbaar en responsief zijn wij? Welke nieuwe vormen van samenwerking zien wij?

Meer informatie en aanmelden:
Aernoud Olde,
telefoon: 06-1250.5498 of per mail aernoud@hilversumverbonden.nl

 

profielfoto internet

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Algemene blogbijdrages, Blogbijdrages over Hilversum en getagged met , , , , , , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s