Fietsen alle Jaren – Hilversum

logo-faj-hilversum
We kunnen als samenleving wel willen dat mensen de verantwoordelijkheid nemen voor hun eigen leefomgeving, maar zo eenvoudig is dat niet altijd te regelen. Mensen van goede wil zijn vaak afhankelijk van initiatieven van anderen. Initiatieven ‘van onderop’ kunnen daar van nut zijn. Fietsen alle Jaren is zo’n initiatief dat mensen de gelegenheid geeft om er te zijn voor anderen en daarmee verantwoordelijkheid te nemen voor hun naaste.

Veel ouderen kunnen zelf niet meer fietsen en zitten noodgedwongen veel binnen. Contacten met andere mensen en vooral jongeren verschralen. Om deze mensen weer het ‘fietsgevoel’ te geven en het contact tussen de generaties te versterken, is in Denemarken het project Cycling without age bedacht. Een ‘piloot’ komt op een afgesproken tijdstip voorrijden met een moderne riksja voor een rit in de buurt. Onderweg raken piloot en passagiers vanzelf aan de praat.

De Fietsersbond introduceert dit project in Nederland onder de titel Fietsen Alle Jaren. In Hilversum pakten enkele vrijwilligers dit enthousiast op, en zij kregen meteen steun vanuit de samenleving. Hilverzorg, Versa Welzijn, de gemeente Hilversum en netwerkgroep Hilversum Verbonden gaven meteen aan dat zij het nieuwe initiatief wilden ondersteunen. Vooral de wisselwerking tussen de vrijwilligers en Hilverzorg biedt perspectief voor de toekomst.

Naast de noodzakelijke vrijwilligers en de steun vanuit het maatschappelijk middenveld, kan Fietsen alle Jaren in Hilversum van start dankzij 3 genereuze sponsoren; de landelijke Fietsersbond, het Stadsfonds Hilversum en tenslotte het Rabobank coöperatiefonds.

Het is deze samenwerking die kenmerkend is voor veel nieuwe initiatieven ‘van onderop’. Particulieren, bedrijven, maatschappelijk middenveld en de gemeente werken samen, waarbij het initiatief en de verantwoordelijkheid bij particulieren blijft liggen. Dat laatste maakt het echt een initiatief van onderop, en dat is nou echt ‘mijn ding’.

Meer informatie: www.hilversumverbonden.nl/fietsen-alle-jaren-hilversum

Advertentie

Over Aernoud Olde

Aanjager van lokaal duurzaam denken en doen voor Hilversum en omgeving. Sinds april 2019 ben ik namens de energie-coöperaties in Noord Holland Zuid hun vertegenwoordiger voor de RES; de regionale energie strategie. Derhalve ben ik actief voor de ParticipatieCoalitie NH en lid van de RES-stuurgroep XL voor NHZ. Ik ben te bereiken op 06 - 1250.5498 en via Aernoud.Olde @ gmail.com
Dit bericht werd geplaatst in Blogbijdrages over Hilversum en getagged met , , , . Maak dit favoriet permalink.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s